Sleinse Kost > Hutsepot  E-mail

 

Volgens Margriet Mechelinck (Lembeke), echtgenote André Laroy

 

Bak in de grootste kastrol die je hebt 3 grote, in ringen gesneden ajuinen aan. Bak daarin 2 kg gevleesde buikribben en 500g gesneden spek aan. (beide zijden goed afkruiden met peper en zout). Leg het vlees aan de kant.

Snij 2 grote wortelen, ½ knolselder met het loof, 2 grote preien in zijn geheel, eerst overlangs ingesneden, 4 rapen en evt ½ ramenas of ½ pastinaak in grove stukken of teerlingen.

Gooi, na grondige spoeling, alles op het braadvocht met ajuin. Zet de groenten onder water. Leg de ribben erop en laat opkoken. Na ½ uur goed doorkoken ½ kg spruiten onderroeren en het spek terug toevoegen. Terug na ½ uur goed doorkoken de gaarheid kontroleren en afzetten volgens eigen inzicht.

Er kunnen ook andere beschikbare wintergroenten toegevoegd (Savooi i.p.v. spruiten, ...)

En wat doe je met die andere helft van de knolselder, ramenas en pastinaak? De ketel leegmaken en nog eens herbeginnen...

Deze hutsepot blijft in de pot nog een ganse dag warm. Laat overnachten vooraleer de rest in te vriezen. Indien je hem laat staan verandert de smaak langzaam.

Der goa veel vet vliees in, suoo ’t es hutsepot mee gruoode uoon

Door de afwezigheid van aardappelen blijft het vocht helder.