Welkom...

 

... in het Sleins Archief, een beeldbank die audiovisueel materiaal over Sleidinge samenbrengt. U vindt er foto's, affiches, klank- en filmfragmenten, woorden en uitdrukkingen, voorwerpen en recepten van, over en door Sleinse mensen. Op die manier willen we de soms merkwaardige geschiedenis van "het paradijs van Vloanderen" bij u brengen.

 

70 JAAR BEVRIJDINGSSTOET SLEIDINGE
Tentoonstelling 70 jaar bevrijdingsstoet Tentoonstelling 70 jaar bevrijdingsstoet
Op 16 september zal het exact 70 jaar geleden zijn dat Sleidinge een indrukwekkende vreugdeuitbarsting kende, in de vorm van een even indrukwekkende bevrijdingsstoet. Nu kunt u deze stoet herbeleven.  Meer dan 50 foto’s op groot formaat afgedrukt geven een chronologisch overzicht van dit feestelijk gebeuren.
Het origineel programmaboekje wordt heruitgegeven en geeft heel wat meer informatie over de samenstelling en achtergrond. (Ter plaatse verkrijgbaar à 2 euro.)
De tentoonstelling in het Klokhuis opent op woensdag 16 september om 19 uur. We verwachten u om te komen supporteren!
Ze zal er nog te zien zijn tot aan de Klokhuisfeesten. Daarna verhuist ze nog o.a. naar de bibliotheek en Ave Maria.


SLENNE ZIJNGT EN 'T SPEL ZIT OP DE WAUNE

Slenne Zijngt Slenne Zijngt

Voor de zesde keer is er tijdens de klokhuisfeesten Slenne zijngt (in ‘t) Slèjns. Noteer 3 oktober in uw agenda! Afspraak deze keer op die zaterdagavond in den Orbit (de vroegere instuif, ingang via het Akkerken). Het zal zoals steeds leudeg zijn!

TWEEDE DEEL VAN DEBBAUT ZIJN EVERGEM

Debbaut 2 Debbaut 2

Zoals beloofd wordt de ganse collectie van August Debbaut onder handen genomen. Met trots stellen we u het tweede deel voor van "Debbaut zijn Evergem". We keren terug naar 1955, 1960 en 1970.
Op het programma: Reuzengroep Debbaut, gezellig samenzijn voor ouden van dagen, VTB-bals, Sint-Kristoffelwijding, Vlaamse kermis in Belzele, FC Wippelgem en Belzele, de bokskampioen, Pastoor Paul De Bruycker, paasjaarmarkt, gouden bruiloft Alfons De Baerdemaeker en Mathilde De Vos, 100jarige Ivo Bundervoet, de nieuwe weg naar Kerkbrugge, 150 jaar Koninklijke Harmonie St. Cecilia.
De voorstelling heeft plaats zondagnamiddag 25 oktober in Stroming. Wie erbij wil zijn rept zich naar www.evergem.be/cultuurcentrum of belt naar 09/258 51 00 (tijdens werkdagen 08.45hr-11.45hr).

BARDS SLEINSE ARCHIEFCOLUMN >> Klik hier

bards column banner bards column banner

 

DEBBAUT ZIJN EVERGEM

De galapremières van de collectie Debbaut waren een succes, Stroming liep twee keer volledig vol. Via deze site kunt u deze en alle volgende filmprogramma's boeken.

Ondanks de vele vragen is het voor ons jammer genoeg niet mogelijk om deze films op dvd aan te bieden.
Wel verschijnen er eerlang foto's en filmfragmenten op de beeldbank van erfgoedcel Meetjesland. Bovendien kunnen mensen die dat wensen framefoto's bestellen. Zie hiervoor onder de rubriek "Lid worden".

In de toekomst zullen de films nog vertoond worden. Hou hiervoor onze site goed in de gaten, of beter nog, abonneer u op onze nieuwsbrief!

Bekijk de trailer op ons Youtubekanaal

 

geel slenne in rood hart copy geel slenne in rood hart copy

www.slenne.be

 

 

WORD MOAT VAN 'T SAVA

en blijf op de hoogte van de aanpassingen op de site via onze nieuwsbrief. Stort € 5 op BE76 979-524 7305-95 met vermelding van uw emailadres.

 

RESTAURATIEWERKEN AAN ONZE WITTE KATHEDRAAL

De vorderingen van de restauratiewerken aan onze witte kathedraal kan je volgen op

http://www.kerknet.be/microsite/dekenaat_evergem/content.php?ID=22012

 

DE GESCHIEDENIS VAN SLEIDINGE

Voor de meer historische duiding en voor alles wat zich afspeelde voor het ancien regime, verwijzen wij u graag door naar het prachtige "De geschiedenis van Sleidinge". Dit tweedelige boekwerk is te koop aan het onthaal in het gemeentehuis van Evergem en kost 50 euro. Allen daarheen! (Bron : ? - 1012) (Bron : ? - 1012)

 

 


Sleinsarchief is een initiatief van het SAVA en de SFK. Heb je zelf zo een stukje Sleins erfgoed in huis of heb je een interessant verhaal? Laat het niet verloren gaan en contacteer ons.