Economie en handel > Bedrijven > Weverij Dierman

Dierman ontstaat in Gent in 1813. Stichter Lieven begint daar met een kleine spinnerij in Groot Meerhem. In 1840 koopt men in de Ham nieuwe gronden, waarop men een industrieel gebouw zet, dat er nu nog steeds staat en nog steeds de latere overnemer, de n.v. Milleken Europe, huisvest. Na Lieven komen respectievelijk zoon Ferdinand en kleinzoon Jean-Jacques in de zaakvoedersstoel terecht. Het is Jean-Jacques die dan in 1896, in navolging van Calcutta, een weverij neerzet in Sleidinge voor de vervaardiging van lichte weefsels. Deze was, niet geheel ontoevallig, gevestigd aan het station, in de Weststraat, nu KMO-zone nr 129. Men weeft er ruwdoek en in garen geverfde stukgoederen, waarvan de productie gedeeltelijk voor export bestemd is. In 1921 sluit men een afdeling in Lokeren. Al het materiaal wordt overgebracht naar Sleidinge, met een uitbreiding van de fabriek tot gevolg.  In het topjaar 1950, ondertussen onder leiding van de vierde generatie Pierre, telde Dierman 382 getouwen en 450 werknemers.

Pierre Dierman (Bron : 2346 - Simonne Van Hulle

Pierre Dierman

> Geluidsfragment : Adrien Antoine over de betaling

> Geluidsfragment : Adrien Antoine over de plezierige sfeer

 

Daarna gaat het langzaam maar zeker bergaf, tengevolge de textielcrisis medio de jaren 1960. Na de sluiting (1 mei 1968!) werden de gebouwen gebruikt door de firma Sogeta van de familie Regelbrugge, als opslagplaats en bewerking van konijnenvellen, wat vlug tot de naam 't vellekot leidde.

 

> Geluidsfragment : Adrien Antoine over de sluiting

 

> Geluidsfragment : Charles De Praetere over de staking bij Dierman

183 .mp3

 

(bron: eigen bronnen +  MIAT, Gent)

> Geluidsfragment : Adrien Antoine over het productieproces.

Warpmolen, van het Engelse 'warp and weft' (ketting of langse draad en inslag of dwarse draden). (Bron : x - foto 0769)

Warpmolen, van het Engelse 'warp and weft' (ketting of langse draad en inslag of dwarse draden).

 

Toendertijd moderne weefgetouwen (Bron : x - Foto 0770)

Toendertijd moderne weefgetouwen.

 

Andere weefgetouwen. Aan de kettingboom hangt een streng garen om de afgebroken kettingdraden te herstellen. (Bron : x - Foto 771)

Andere weefgetouwen. Aan de kettingboom hangt een streng garen om de afgebroken kettingdraden te herstellen.

 

Kalandermachine. Door druk en warmte wordt glans op het weefsel gebracht. (Bron : x - foto 772)

Kalandermachine. Door druk en warmte wordt glans op het weefsel gebracht.

 

In het meetkot werd natuurlijk gemeten maar ook winst gemaakt. Het weefsel werd in lengte en breedte nog wat uitgerokken (men verkocht per m²). Later werd dit nutteloos toen men een minimum gewicht per m² eiste. (Bron : x - foto 773)

In het meetkot werd natuurlijk gemeten maar ook winst gemaakt. Het weefsel werd in lengte en breedte nog wat uitgerokken (men verkocht per m²). Later werd dit nutteloos toen men een minimum gewicht per m² eiste.

> Geluidsfragment : Adrien Antoine over kwaliteit van de producten

Eén van de oudst bekende foto's. Onder het haaietanddak herken je de aandrijfriemen van de machines. Wie herkent deze doornroosjes? (Bron : 2310 - Jan Willaert)

Eén van de oudst bekende foto's. Onder het haaietanddak herken je de aandrijfriemen van de machines. Wie herkent deze doornroosjes?

In 1942 kwam er ook een fabrieksbibliotheek, waar de arbeiders stichtende literatuur konden ontlenen (Bron : 2311 - Adrien Antoine)

In 1942 kwam er ook een fabrieksbibliotheek, waar de arbeiders stichtende literatuur konden ontlenen

6 bobijnsterkens en een wever, mei 68.  Zittend vlnr Christiane Roeland, Henriette Buysse. Staand vlnr: ? Lembeke,  Petrus De Bleecker, Mariette De Wulf, Fernanda Versprille en Georgette Mortier. (Bron : 2349 - Simonne Van Hulle)

6 bobijnsterkens en een wever, mei 68.  Zittend vlnr Christiane Roeland, Henriette Buysse. Staand vlnr: ? Lembeke,  Petrus De Bleecker, Mariette De Wulf, Fernanda Versprille en Georgette Mortier.

 

Oprit van de leegstaande site, 1998, Weststraat huidig nr 129. (Bron : Joris De Wildeman - 0092)

Oprit van de leegstaande site, 1998, Weststraat huidig nr 129.