Economie en handel > Bedrijven > Veevoeders André Laroy

Voor de voorgeschiedenis, zie  Voeding A. Laroy Avanti-Voeding.

 

In 1935 stopt bakker André Laroy dus met het bakken zelf maar behoudt zijn ronde. Hij specialiseert zich in het aan huis leveren van goederen en zo onstaat een groothandel in veevoeders en voedingswaren. In 1962 wordt die opgesplitst. De voedingstak laat hij over aan zoon Arnold, zelf gaat hij verder met de veevoeders. In datzelfde jaar begint hij ook zelf veevoeders te produceren.

 

> Geluidsfragment : Abdon Laroy over André Laroy

 

 

André Laroy (Bron : Eric Laroy - 0789)

André Laroy.

 

De constante uitbreiding zorgt ervoor dat « Het Akkerken » te klein wordt, en in 1970 koopt men de fabrieksgebouwen in de Weststraat van Camiel en zoon Paul Velleman, die hun activiteiten kort daarvoor gestopt hebben (zie ook gebouwen en patrimonium/molens). Nu begint men aan de productie van samengestelde voeders, en André breidt zijn eigen varkensmesterijen in loonkweek uit.

 

 

De maalderijtoren (Bron : Arnold Laroy - 0793)

De maalderijtoren.

 

 

Ondertussen, naargelang de leeftijd, vervoegen een aantal kinderen de zaak: Abdon, die zich later terugtrekt en zelfstandig makelaar wordt in het Torenhof ; Fredy Wauters (echtgenoot van dochter Bea), die later een voedingswinkel annex melk-en bierronde gaat uitbaten te Kaprijke ; Paul, wiens echtgenote Anne Marie De Pape de winkel verderzet (zie later ook onder economie en handel/winkels/Laroy service), Daniël, en Eric, die eerst nog directeur is in Bentex. Andere zoon Carlos neemt een hobbyvoederhandel over van een oom en bouwt deze verder uit (nu Laroy-Duvo, Cédé, Eurodog, Witte Molen).

 

In februari 1976 wordt de Pvba Veevoeders A. Laroy opgericht. Vanaf dit moment draagt André de dagelijkse leiding stilaan over op zijn kinderen, nochtans zonder dit formeel vast te leggen.

 

Twee generaties vrachtwagens (Bron : Arnold Laroy - 0792)

Twee generaties vrachtwagens.

 

 

In 1983 wordt de administratie geautomatiseerd, en doet de computer zijn intrede. Achter de gebouwen in de Weststraat wordt er uitgebreid, en er komt een tweede toegang via de Dellaertsdreef. In 1984 wordt de pvba omgevormd tot NV.

 

 

Onder de toren van de fabriek. (Bron : Joris De Wildeman - 0791)

Onder de toren van de fabriek.

 

Zicht vanuit de toren op de bedrijfsgebouwen en achterliggende wijk (Bron : Luc Laroy - 0790)

Zicht vanuit de toren op de bedrijfsgebouwen en achterliggende wijk.

 

Door de constante groei begint het bedrijf terug uit zijn voegen te barsten. Er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden meer, en men zit al in een twee-ploegenstelsel. Daarom koopt men in juli 1986 de grotere en modern uitgeruste veevoederfabriek Vinco over van Leievoeders, gelegen aan de Vaart te Eeklo. Tot vandaag de dag is dit de uitvalsbasis van deze onderneming. Op 1 januari 1987 legt men de productie in Sleidinge definitief stil. In 2000 worden de gebouwen afgebroken om plaats te maken voor de Maalderij(straat).

Vanaf hier stopt de Sleinse geschiedenis van dit familiebedrijf. Toch nog dit: Na het overlijden van Paul komt broer Carlos terug het management vervoegen. (Zie ook hierboven) 
Een volgende generatie is ondertussen ook reeds actief. Iets voor Eeklosarchief.be als dit er ooit mocht komen?