In 1926 koopt de 34-jarige Hilaire Vermeire, 2 jaar na z’n huwelijk met Zulma Van Hecke, een eerste vrachtwagen: een Volvo. Hij start in Dorp 11, (huidige Polenstraat 13, later bibliotheek en eerste filiaal Profi). Het gaat vooral om vervoer voor textielbedrijf La Coriandre, het latere Bentex. Maar Hilaire raakt ook bekend als “voerman”: hij deed veel transport van en naar Gent voor tal van Sleinse winkeliers, stielmannen, bedrijven en soms zelfs particulieren, want toen was er nog geen sprake van bestelwagens. Ook verhuizingen zijn aan de orde. In 1939 komt er een Ford van 3 ton en Opel Blitz van 2,5 ton. Die laatste wordt opgeëist door het Belgisch Leger. Met een verdwijntruuk van afgedraaide wielen wordt dit verijdeld.

 

foto 2956 - Suzanne Verdegem

een eerste advertentie, 1945

 

 

Foto 2958 - Suzanne Verdegem

Gezinsfoto bij de eerste vrachtauto Hilaire, zonen Antoine en Adrien, dochter Antoinette  moeder Zulma Van Hecke, 1949

 

Na WO II wordt ook de nieuwe markt van personenvervoer aangeboord met de aanschaf van een heuse bus: 'Sint-Joris Cars' ziet het levenslicht.

 

Foto 2960 - Suzanne Verdegem

Hilaire, Antoine en de St-Joriscar, 1950

 

Foto 2961 - Suzanne Verdegem

Twee jaar later staat er al een ORION pomp. Adrien, Antoinette en hun Franse nicht Georgette. En wat denk je dat van het minibusje?

 

Foto 2966 - Suzanne Verdegem

adreskaart st joriscars

 

In 1962 nemen zonen Antoine en Adrien over. Het wagenpark wordt regelmatig vernieuwd. Door de steeds grotere mobiliteit kan iedereeen zelf vervoer regelen, en krijgt de stiel als voerman steeds minder belang. Zo verdwijnt ook het "pakgoed op Gent" en stopt dit bedrijf met vrachtwagentransport. Er wordt des te meer ingezet op personenvervoer:  er worden voor lokale verenigingen regelmatig busreizen georganiseerd. In 1967 start men met 'Autocar-reisbureau Vermeire', en komt ook het schoolvervoer op de planning.

 

Foto 2967 - Suzanne Verdegem

Het wagenpark anno 1964...

 

Foto 2968 - Suzanne Verdegem

...is niet vergelijkbaar met dat van 1987

 

Foto 2969 - Suzanne Verdegem

Maar steeds zat Antoine strak in het pak

 

Om logistieke redenen verhuist men naar Polenstraat, (huidig nr 137) In die 62 jaar vervoer zitten achter het stuur: Hilaire, zonen Antoine en Adrien, schoondochter Suzanne Verdegem en chauffeurs Arsène Wauters en Antoine Bracke . Op 1 januari 1988 wordt de zaak overgenomen door Rado Reizen (Maldegem). De site wordt in 1999 ingenomen door De Broodbakker (Raf De Roo).