Economie en handel > Bedrijven > Brouwerij Willems Naudts

Actief tussen 1908 en 1942. Arthur leerde het vak bij zijn grootvader-brouwer De Vriendt (zie aldaar). Hij bouwde in de Weststraat, huidig nr 107, een volledig nieuwe brouwerij, die gekend werd voor zijn “zuurken” of “zwartsjen”, een bitter-zuur bier Engelse stijl.

 

1909: in deze stenen put komt de koperen brouwketel (foto 639)

1909: in deze stenen put komt de koperen brouwketel.

 

Zicht op de koer, 1920. Links het koetshuis, rechts de brouwzaal met daarachter het woonhuis. (foto 643)

Zicht op de koer, 1920. Links het koetshuis, rechts de brouwzaal met daarachter het woonhuis.

 

Het brouwershuis rond de jaren 1920 (foto 642)

Het brouwershuis rond de jaren 1920.

Arthur houdt koppig vast aan deze brouwstijl, terwijl elders nieuwe technieken - onder andere lagergisting die de pils voortbracht - opgang kenden. Na amper 6 jaar komt de Duitse bezetter de koperen ketels weghalen. Arthur installeert daarop ijzeren brouwkuipen, die de kwaliteit niet ten goede komen, en de brouwerij een slecht imago geven.

 

alt

"Den orlog hee mè gereeneweert." was een van Arthurs vaste uitspraken,1952.

Na de oorlog, gebukt onder steeds scherpere concurrentie, gaat het steeds verder bergaf.  Oudste zoon en brouwer-inginieur Joseph komt mee in de zaak en wil zijn vader overtuigen over te stappen op lage gisting.  Vader wil van geen wijken weten en Joseph trekt naar Congo, waar hij technisch directeur van de grootste brouwerij aldaar, Le Brasserie de Léo". Arthur weet ondertussen ook geen raad met de veranderende transport- en verpakkingssystemen. In 1942 stopt hij met brouwen en gaat verder als bierhandel. Zijn andere zonen Armand en Albert zetten de zaak verder tot 1974.

 

Het 'Imschuootstroatsen', pal naast de brouwerij, gebruikt als toegangsweg. Zicht op de achtergevel van café Pol Bonne (huidig nr. 109) (foto 641)

Het 'Imschuootstroatsen', pal naast de brouwerij, gebruikt als toegangsweg. Zicht op de achtergevel van café Pol Bonne (huidig nr. 109).

 

Advertentie voor de bierhandel, die alleenverdeler voor Sleidinge was van de brouwerij Meiresonne (Celta pils), 1964. (foto 638)

Advertentie voor de bierhandel, die alleenverdeler voor Sleidinge was van de brouwerij Meiresonne (Celta pils), 1964.

 

Binnenkoer brouwerij (1990). (foto 83)

Binnenkoer brouwerij (1990).