Economie en handel > Bedrijven > Brouwerij Dierick

Einde 19e eeuw neemt Polydoor Dierick zijn intrek in de boerderij-brouwerij van de familie Van Damme-Velleman. (huidig Dorp 54 en 56).  Hij brouwt er “den dobbelen van Dierick”, een donkerbruin bier van hoge gisting.

Iedereen verzameld op de binnenkoer. Bemerk de vaten met DB verwijzend naar Dierick Brouwerij. (Bron : Jozef Dierick -foto 599)

Iedereen verzameld op de binnenkoer. Bemerk de vaten met DB verwijzend naar Dierick Brouwerij.

 

Polydoor en zoon Paul waren verwoede jagers. Polydoor was zelfs stichter-voorzitter van handboogmaatschappij  (Bron : Jozef Dierick - foto 598)

Polydoor en zoon Paul waren verwoede jagers. Polydoor was zelfs stichter-voorzitter van handboogmaatschappij "De Eendracht" op de staande wip.

 

 

1928: bidprentje Polydoor (Bron : Jozef Dierick - foto 600)

1928: bidprentje Polydoor

 

In 1923 stopt men met brouwen en vormt zoon Honoré de brouwerij om tot depot van de brouwerij Helles-Concordia van Geraardsbergen. Niet verwonderlijk, want zijn 2 zussen en 2 broers hielpen deze brouwerij stichten. Het brouwershuis komt in handen van de gemeente, en zal vanaf 1924 dienst doen als gemeentehuis tot na de fusie.

Tegelijk baat Honoré café “recht en vrij” uit (huidig dorp 50),  gelegen aan de anderen uitweg van de brouwerij (nu dicht).

Jozef neemt over in 1944 en stopt de zaak in 1988.

 

De mouterij,nu verbouwd tot loft. (Bron : Joris De Wildeman - foto 478)
De mouterij,nu verbouwd tot loft.

 

Advertentie uit 1964 (Bron : Walter Verplaetse - foto 597)

Advertentie uit 1964.