Economie en handel > Ambachten en Venters > Zeilmakerij Van Hecke

Deze zaak staat onder deze rubriek omdat de bekendste activiteit van Van Hecke toch het op maat vervaardigen was van zeilen voor vracht- en aanhangwagens.

Oorspronkelijk was het Kamiel Van Hecke die na WO II op de Linde (huidig nr 80) een winkel in pantoffels uitbaatte terwijl echtgenote Germaine Janssens als naaister ook een stuiver bijverdiende. Zoon en opvolger Michel begint daarbij ook in 1949 een schoenmakerij, en na zijn huwelijk met Simonne Acke, een schoenwinkel.

 

advertentie uit 1960 (Bron : Walter Verplaetse - foto 763)

advertentie uit 1960

 

Rond de jaren 60 herstelt Michel in zijn atelier ook aan zadels, garelen en zeilen voor de boeren en landbouwers uit de buurt. In 1969 wordt er bijgebouwd en kunnen er ook grotere bachen voor vrachtwagens gemaakt worden. De schoenwinkel sluit begin de jaren 1990, en bij het overlijden van Michel wordt de zaak in 2000 volledig gestopt.

 

Kenmerkend voor de winkel was de rode laars die als uithangbord diende. Het verhaal hierachter: De firma Baudou, fabrikant uit Bordeaux van gummilaarzen, stelde vast dat een van zijn Belgische klanten een grote omzet realiseerde. De vertegenwoordiger bracht een bezoek aan huis Van Hecke, want die was het, en gaf hem als extra promotiestunt deze blikvanger “bij aankoop van 500 paar” (exclusief voor ons land).(Bron : Greta Van Hecke -  foto 0252)

Kenmerkend voor de winkel was de rode laars die als uithangbord diende. Het verhaal hierachter: De firma Baudou, fabrikant uit Bordeaux van gummilaarzen, stelde vast dat een van zijn Belgische klanten een grote omzet realiseerde. De vertegenwoordiger bracht een bezoek aan huis Van Hecke, want die was het, en gaf hem als extra promotiestunt deze blikvanger “bij aankoop van 500 paar” (exclusief voor ons land).