Economie en handel > Ambachten en Venters > Schoenmakerij Camiel Van Daele Dorp

Richard Van Daele is een uitgeweken Sleidingenaar die zijn kost verdient als ontvanger op de tram in Detroit, VS. Hij keert echter terug naar z'n geboortedorp. Na 1900 helpt hij als agent van de Cunard-line - een rederij die vanuit Antwerpen de Amerikaboten exploiteert - heel wat streekgenoten om de Grote Oversteek te maken. Hij begint op het dorp (huidig nr. 18, nu KBC bank) een schoenmakerij. In de vitrine prijkt een plaatje "English spoken".

 

Camiel, de man met de pet in het midden, met naast zich moeder Leonie Depover in lang zwart kleed, poseert met de rest van de familie voor de oorspronkelijke winkel. De twee vensters langs weerszijden van de deur zijn de vitrines (omstreeks 1920)(Bron : Lutgart Van Daele - Foto 2350)
Camiel, de man met de pet in het midden, met naast zich moeder Leonie Depover in lang zwart kleed, poseert met de rest van de familie voor de oorspronkelijke winkel. De twee vensters langs weerszijden van de deur zijn de vitrines (omstreeks 1920)

 

Zoon Camiel neemt de schoenmakerij over. Hij repareert niet alleen schoenen, maar maakt ook zelf nieuwe exemplaren. Enkele dagen in de maand doet hij zijn ronde  als ontvanger van de electriciteitsmaatschappij... Echtgenote Adriana De Decker, modiste van opleiding, helpt in de zaak.

 

Omstreeks 1930 wordt de zaak afgebroken, waarna een grotere nieuwbouw volgt. Stamvader Richard met zoon en dochters vervolledigen het plaatje(Bron : Lutgart Van Daele - foto 2351)
Omstreeks 1930 wordt de zaak afgebroken, waarna een grotere nieuwbouw volgt. Stamvader Richard met zoon en dochters vervolledigen het plaatje.

  

Advertentie voor de zaak, 1954 (Bron : Walter Verplaetse - foto 2352)
Advertentie voor de zaak, 1954