Op Daasdonk (huidig nr. 7) start in 1920 de rijwielmakerij van Marcel De Walsche, die op zijn tachtigste (!) nog steeds dit beroep uitoefende. Zoon van boeren, werd hij fietsenmaker omdat hij koerste (zie onder Sportief Slenne/wielrennen). Een niet onaardig renner trouwens.

 Familie De Walsche en buren poseren aan de winkel in Daasdonk, september 1950 (Bron : Willy De Walsche - Foto 2133)

Familie De Walsche en buren poseren aan de winkel in Daasdonk, september 1950. Uiterst rechts Marcel.

 

Marcel maakte zelf de fietsen die hij verkocht. Op maat, als een kleermaker. Deed alle herstellingen die maar denkbaar zijn. Van het banden stoppen tot kettingen herstellen, vorken en wielen rechten, spaken steken, versnellingen regelen en gebroken frames lassen. Walse, zoals men hem veelal noemde, maakte zelfs van herenfietsen damesfietsen. Elke passant die moeilijkheden had liet hij niet ongeholpen, welk uur en welke dag ook. Hij was zelfs de zondag open, omdat de boeren de ganse week op hun akkers werkten en alleen de zondagvoormiddag tijd hadden om hun fietsen te laten herstellen.

> Geluidsfragment : Willy De Walsche over hoe Marcel met bromfietsen startte

De velomaker stond altijd met een ganse rij herstellingen in huis. En herstellen deed hij. Waar men nu veelal onmiddellijk alles vervangt, zocht hij toch altijd eerst een andere oplossing. Marcel sloot zijn deuren in 1986, zelf 84 lentes jong.

 Hoekje van de smidse met fietsen die een halve eeuw oud zijn, en jonger. (Bron : Willy De Walsche -  Foto 2135)

Hoekje van de smidse met fietsen die een halve eeuw oud zijn, en jonger.

 

  Fietsen waar niemand nog heil in zag, pakte Marcel onder handen en maakte er een juweel van. (Bron : Willy De Walsche - Foto 2136)

Fietsen waar niemand nog heil in zag, pakte Marcel onder handen en maakte er een juweel van.

 

Marcel was uit zijn 'smesse' niet weg te slaan (Bron : Willy De Walsche - foto 2137)

Marcel was uit zijn 'smesse' niet weg te slaan