De ambachtsman was vroeger de motor van de lokale economie. Alles was veel kleinschaliger, import en export waren beperkt in afstand en mogelijkheden. Vandaar dat alles ter plaatse gecultiveerd, geproduceerd, bewerkt en verkocht werd. Ook Sleidinge had zijn molenaars, smeden, meubelmakers, kleermakers, wagen-, zadel- en schoenmakers... Daarnaast was de distributie ook heel plaatselijk. Op straat zag je regelmatig venters van soep, kolen, mosterd, olie, vis, brood, groenten, huishoudartikelen, kortom alles wat een mens nodig had. 

Door de industrialisering werd de ambachtsman stilletjesaan ook, en later soms alleen maar, verkoper van verwante producten. Zo werd de smid fietsenmaker en/of garagehouder, en heeft de kleinzoon van de kleermaker nu een confectiezaak.

 

Onder de rubriek Winkels of Bedrijven vind je de activiteiten die evolueerden naar verkopers van aanverwante producten. Hier vind je de ambachten en vanters pur sang, die het gebleven zijn tot op de dag van vandaag. Gisteren eigenlijk, want in dit, en vele andere gevallen, zijn er geen meer...

 

  


Kleermaker Leon Geleyte in zijn atelier op de hoek Weststraat/Kortendam, 1949.

Smid Emiel Reyniers zet een ijzer... (Hooiwege, 1930) (Bron : ? -foto 104)
Smid Emiel Reyniers zet een ijzer... (Hooiwege, 1930)

 

Daken werden bedekt met stro ipv dakpannen. Hier wordt het dak van August Claes (Puibe Kluis), huidige Westraat nr 59, onder handen genomen onder leiding van Pier Van De Veire (alias 'Pier den Dekker'), links op de foto. (Bron : Joris De Wildeman - Foto 473)


Daken werden bedekt met stro ipv dakpannen. Hier wordt het dak van August Claes (Puibe Kluis), huidige Westraat nr 59, onder handen genomen onder leiding van Pier Van De Veire (alias 'Pier den Dekker'), links op de foto.

Economie en handel > Ambachten en Venters > Bierhandel Criel
Economie en handel > Ambachten en Venters > Fietsen De Walsche
Economie en handel > Ambachten en Venters > Kleermaker De Poorter
Economie en handel > Ambachten en Venters > Klompenmakerij Camiel Pede
Economie en handel > Ambachten en Venters > Roomijs/Vis Mathijs
Economie en handel > Ambachten en Venters > Roomijs/Vis/Voeding De Corte
Economie en handel > Ambachten en Venters > Schoenmakerij Camiel Van Daele Dorp
Economie en handel > Ambachten en Venters > Soep Valeer Mekeirel
Economie en handel > Ambachten en Venters > Wooninrichting Van Den Bulcke - Woonidee - Wol en Co
Economie en handel > Ambachten en Venters > Zeilmakerij Van Hecke
Economie en handel > Ambachten en Venters > Zuivel Oost