Oorlogsgeweld > WOII > De Bevrijding

Op 15 september 1944 wordt Sleidinge dan eindelijk bevrijd. Het zijn de Polen die vanuit Evergem op die dag met een aantal gevechtstanks Sleidinge binnenrollen.
 
 
Later komen ook troepen van andere nationaliteiten. Zo ook Canadezen en Engelsen, die enkele weken later een bewakingsopdracht krijgen in de Molenstraat (huidige Mitremstraat): op een weiland voorbij bloemisterij Mortier boort zich een groot 4-motorig vliegtuig in de grond, Piloot en enkele bemanningsleden springen er uit met de parachute. Verschillende getuigen bevestigen dit, maar fotografisch materiaal ontbreekt momenteel. Het wrak werkt als een magneet op de plaatselijke jeugd...En ook de ondergrond zou tot op de dag van vandaag veel kunnen vertellen...
 
Ter ere van de Poolse strijdkrachten wordt de Motte omgedoopt tot Polenstraat…
 
 
Soldaten
Geallieerde soldaten komen toe bij café 'Het Gildenhuis' van Ivo Andries in de Schoolstraat (huidig nr.6) ...
.
.
…en worden onmiddellijk begroet door de gebuurte.
.
.
Georges Steel  in de strenge bevrijdingswinter maakt op treffende wijze een Generaal Montgommery-sneeuwman.

Op een dag na één jaar later, op 16 september 1945, wordt de bevrijding uitbundig gevierd tijdens een van de grootste festiviteiten die Sleidinge ooit gekend heeft:

Om 09.30hr vormt er zich een optocht aan de gemeenteschool, marcherend naar de kerk.

Om 10.00hr is er in de kerk een dankmis met Te Deum.

Daarna wordt het schilderij met de namen van de slachtoffers gezegend (nu nog steeds in de kerk aanwezig).

Dan gaat de optocht naar Ave Maria waar een gedenkplaat onthuld wordt.

Om 14.30hr vormt zich aan La Coriandre (latere Bentex) richting Zwaantje de fameuze bevrijdingsstoet, met 4 fanfares, 22 groepen en 17 wagens, waaraan talrijke verenigingen, instellingen en bedrijven aan meewerken. Hij begeeft zich langs de Dorpstraat (nu Hooiwege en Dorp), Weststraat, Wurmstraat en Polenstraat terug naar het Dorp.

Om 17.00hr volgt dan een bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden en een zang door 250 uitvoerders.

 

De ceremonie wordt ingeleid door?. Achter de spreker zitten Schepenen Maurice Buysse en Henri De Greve. Links onderaan postmeester Georges Lambert met echtgenote. (Bron : Antoon Van Hoecke - 0586)

De ceremonie wordt ingeleid door?. Achter de spreker zitten Schepenen Maurice Buysse en Henri De Greve. Links onderaan postmeester Georges Lambert met echtgenote.

 

 

Om 18.00hr is de hulde voor het monument der gesneuvelden nog volop aan de gang.
.

Daarna volgen nog optredens van turnkring Rap en Vrank en de Boerinnenjeugd. Om 20.00 begint er tenslotte een groot volksbal met later op de avond een prachtig vuurwerk. Herbeleef deze bevrijdingsstoet aan de hand van het programma der feestelijkheden.

.

Bron : Walter Verplaetse - 0584

 

Oorlogsgeweld > WOII > De Bevrijding > Bevrijdingsstoet