Oorlogsgeweld > WOII > Bombardementen

Na vier jaar Duitse bezetting maken de geällieerden in de loop van 1944 almaar meer vorderingen en winnen ze duidelijk terrein. Een paar weken voor D-day worden er overal op het vasteland strategische doelwitten gebombardeerd. Op vrijdagavond 19 mei 1944, rond half negen, bombarderen 18 Canadese piloten met hun Typhoons, elk voorzien van twee bommen van 250 kg, de fabriek. Calcutta is daarbij een "Target of Opportunity" omdat het oorspronkelijke doelwit niet gevonden werd. Slechts een fractie (6 à 9 op de 35) treft doel, maar die richt een ware ravage aan in de fabriek. Eén valt vlak naast het hof van Adolf Heyde, maar gelukkig ontploft hij niet. Heel wat levens worden daardoor gespaard (Zie ook onder Gebouwen en patriumonium/kapelletjes).

 

Meilezers

Groepsfoto van biddende 'meilezers' (1944) op het hof van Adolf Heyde (huidiig Akkerken nr 6). Op het blinde venster ziet U het Mariabeeldje dat later in de bomkapel werd gehangen.

> Geluidsfragment :  Alberta Buysse over WOII (2009)

 

 

Een aantal bommen vallen net naast de fabriek in het Akkerken. De hardhorende Frans Sinove wordt uit zijn voordeur geslingerd en belandt 20 meter verder. Hij overlijdt twee dagen later.

De andere bommen vallen in de ruime buurt van de fabriek. Twee komen er neer in de tuin en voor de deur van kleermaker Jozef Eyerman (nu Dorp 35).  Een derde komt terecht in de aalput van de familie Wylleman (nu Dorp 104), waar hij ontploft met veel schade tot gevolg, maar geen gekwetsten.

Nog twee van de bommen ontploffen niet. Veel mensen stonden te lezen aan een kapelletje "op de Motte", en waren in het Sanderushuis gevlucht.  Een blindganger valt er rechtover, (huidig Dorp nr. 9). Een jonge Maria De Clercq raakt onder het projectiel. Bijgestaan door een moedige Yvo Roegiest amputeert dokter Boterman, die naast Sanderus woont, haar been terwijl ze nog onder de bom ligt, en redt zo haar leven.

De tweede niet-ontplofte bom valt op de woonst van herberg-barbier Robert David (op de hoek Weststraat - Sleidinge-dorp, waarop vroeger 3 cafés stonden: Oud Gemeentehuis, Stad Gent en De Sportwereld). Deze bom valt door dak, trap en keldervloer van Stad Gent. Op dat moment is het coiffeurken een klant aan het "soigneren", namelijk Cyriel "boer" Van Hecke, patron van Het Gouden Hoofd, enige huizen verder. De mannen weten niet wat er gebeurt, en kruipen op handen en voeten naar buiten, Cyriel nog voorzien van ingezeepte kin. De bom blijft er meer dan 65 jaar zitten, tot hij uiteindelijk - met de nodige commotie - op donderdag 18 augustus 2011 onschadelijk wordt gemaakt.

Alle wilde verhalen ten spijt, is dit wel degelijk de enige bom van dit bombardement, die nog ergens in Sleidinge zat. Alhoewel: tot aan zijn dood beweerde Victor Van Rentergem stellig dat er nog een blindganger in de kwelme zit voor de deur van Maurice Claeys (nu broodjeszaak naast Bonamie). Men weze verwittigt!

De meest dodelijke bom echter is diegene die valt in de Kaaistraat. Ook daar zijn meilezers samen op een bolbaan (huidig nr. 40). Bij het horen en zien van de vliegtuigen vluchten er velen de zelfgemaakte schuilplaats – “onderstand” – in. Het drama wil dat de bom pal op de schuilkelder valt. Zes mensen laten het leven: Clementia Verstraete en dochters Simonne en Denise Vermeulen, Hilda West, Jacqeline Van Wambeke en Paulina-Maria- De Latter.

 

> Geluidsfragment : Abdon Laroy over bombardement Calcutta (1999)

> Geluidsfragment : Margriet Goossens over het bombardement van Calcutta

> Geluidsfragment : Gilbert De Corte over het bombardement van Calcutta

 

> Geluidsfragment : Jacqueline West hoort het bombardement

> Geluidsfragment : Jacqueline West over de slachtofffers van het Kaaistraatje

> Geluidsfragment : Marc Termont over het bombardement

> Geluidsfragment : Maria De Clercq over het bombardement

 

 

Rond dit gebeuren heeft SAVA een boeiende wandeling van een drietal uur samengesteld, die voor het eerst werd gedaan ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van dit gebeuren, op 17 en 19 mei 2014. Hierin gaat het volledige verhaal uit de doeken: Wie, Wat, Waarom? van Waar? De wandeling is beschikbaar voor scholen en groepen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

De bezetter wordt steeds zenuwachtiger. Op 7 september schieten ze Jozef Verheecke en Clement Van de Velde dood, op 8 september verlaten ze hun verdedigingslinie, gevormd door het kanaal Gent-Terneuzen. De terugtrekkende Duitseres maken nog twee slachtoffers: brouwer Honore Dierick op 11 en August Engels op 12 september.

> Geluidsfragment : Gilbert De Corte over krijgsgevangenen

 

De bezetter lijkt dan verdwenen en men hangt reeds de driekleur uit. Doch een groepje Duitsers keert terug. Ze beschieten de bevlagde huizen, zonder verder erg.