Gebouwen en patrimonium > Molens

 

Elke middeleeuwse heerlijkheid had zijn eigen molen, die ondertussen allemaal verdwenen:

 

1. De oudste stond in de Molenstraat (nu Mithremstraat) en was van de St. Baafsabdij. (vanaf 1549 van het bisdom). Eerste vermelding in 1445. In 1919 afgebroken. Ook wel Hooiwegemolen genoemd. Bevond zich aan de Noordzijde, op ca.1/3 van de afstand tussen Schroonhoek en Hooiwege.

 

2. In 1534 is er al sprake van een rosmolen in Volkenswege (nu Volpenswege). In 1559 vraagt en bekomt het bisdom er de bouw van een molen om zijn collega in de Molenstraat te ontlasten. Laatste molenaar A. De Vlieger, in 1923 afgebroken. Bevond zich op de westkant, 500m. voor het Brakeleiken.

 

3.  De molen op het Eeksken was van de Graaf die Sleidinge Keure bezat. Eerste vermelding in 1572. Laatste molenaar was Octaaf Vervinckt, die de molen in 1914 kocht. Deze houten staakmolen werd in 1922 door een storm vernield. Octaaf, zich op dat moment in de molen bevond, bracht het er op het nippertje levend vanaf. Hij bouwde er een mechanische maalderij op gas, later op electriciteit. Deze stopte in 1963 en werd ondertussen ook afgebroken. Het huis op onderstaande foto is huidig Eeksken-Sleidinge nr. 3.

 

Kapellemolen Daasdonk

 

 

Dit is wel degelijk de Eekskensmolen, en niet de Daasdonkmolen zoals in vele publicaties verscheen!

Voor de volledigheid: 300m verder, op grondgebied Lovendegem, stond er op de "spie" tussen Eeksken-Sleidinge en Eeksken-Lovendegem, rechtover het schooltje,  nog een maalderij: Myncke

 

4.  De Weegsemolen, ook wel Westvoordemolen genoemd, was van de Heer van Lovendegem, die op Sleidinge eigenaar was van dit gebied, de Heerlijkheid van Straten. Stond op de Weegse (huidig nr.13) In 1776 door een storm vernield. Onmiddellijk heropgebouwd en onherstelbaar beschadigd in 1911. Vervangen door mechanisch maalderijtje, in bedrijf tot 1969. Zie onder economie en handel/maalderij Van Den Kerchove.

 

5. De Daasdonkmolen hoorde bij de heerlijkheid Niewenhove in Gent. Gebouwd begin jaren 1600. Volgens oude kaarten op de hoek Daasdonk - Eeksken. In bedrijf tot ca. 1850. In 1915 omvergewaaid. Daarna vervangen door een mechanische maalderij op de hoek 't Hand - Eeksken. (Alle verdere info welkom!) Nu herinnert een grote molensteen aan de vroegere Kapellemolen.

 

 

6 . Na de Franse Revolutie, in 1802, komen er nog 2 exemplaren: een houten molen van de familie Lybaert, de Berntmolen, waar nu de zagerij is, in 1925 afgebrand…

 

7. Een stenen molen van de familie Robbrecht. (nu Hooiwege 23, de plaats is nu nog herkenbaar aan de lichte verhoging). Fred en Arthur waren de laatste Robbrecht-molenaars. Er werd ook met stoom gemalen. Afgebrand door de bliksem in 1941.

 

8.  Een  oliemolen ergens in de Dorpstraat. Wie weet meer?

(Bron: Archief Walter Verplaetse)

 

 

In 1926 bouwt veevoederhandelaar Camiel Velleman een “molen op electrische kracht” in de Weststraat (huidige Maalderij). Deze maalderij is de eerste die exclusief voor 1 bedrijf gebouwd wordt, daar waar alle andere molens loonbedrijven waren. Opvallendst is het 23 meter hoog torengebouw met daarin 4 silo’s van elk 35 ton capaciteit, waaronder de mengmachines om samengestelde voeders te maken.

Tijdens de oorlog wordt de toren gebruikt als uitkijkpost door de bezetter. In 1970 neemt André Laroy de gebouwen over van Camiel en zoon Paul. zie aldaar

In 1987 worden ze enkel nog gebruikt als stockageruimte voor grondstoffen. Daarna worden ze nog verhuurd als magazijnen tot ze in 2000 finaal tegen de vlakte gaan.

In april 2002 wordt toelating gegeven om het hele terrein te verkavelen. De doodlopende straat krijgt de toepasselijke naam Maalderij.

 

Bron : Joris De Wildeman - 0794

Een leegstaand gebouw

 

Bron : Luc Laroy - 0795

De afbraak in 2000

 

Bron : Luc Laroy - 0796

De drie huizen ,waaronder het huis en ijzerhandel van Burgemeester De Paepe, maakten plaats voor de Maalderij, 2000.