Het is onmogelijk alle winkels die Sleidinge in de loop van de laatste vier generaties gekend heeft, te belichten, of zelfs maar een inventaris op te stellen. Deze rubriek zal dus nooit meer zijn dan een opsomming van de beschikbare informatie.

De samenstellers hebben wel een aantal evoluties waargenomen die we u niet willen onthouden:

- Kleinschaligheid was vroeger troef. Enerzijds waren winkels meer gespecialiseerd dan nu. Zo hadden rookwaren, alcohol, melk, schoenen, linnen of snoep elk hun eigen verkoopspunten, terwijl importartikelen als azijn, olie, kolen, vis, mosterd enz. gevent werden door éénartikel-verkopers. Landbouwproducten zoals aardappelen of groenten werden verkocht bij de plaatselijke boer. Anderzijds, door het stijgend aanbod van luxe-artikelen, begon men ook sterk te diversifiëren. Zo ontstonden er een aantal minimagazijnen met een uitgebreid assortiment van, om maar een voorbeeld te noemen, serviesgoed over huishoud- en verwarmingsartikelen tot ijzerwaren.

- De activiteit zelf bleef ook kleinschalig. In de jaren zestig waren er op Sleidinge meer dan 40 voedingswinkels, meer dan 20 kledingwinkels en meer dan 10 fietsenzaken.

- Winkelier zijn was, evenals café houden, vaak een bijberoep. Dit combineerde men vaak met een andere zelfstandige activiteit : winkelier-smid, slager-herbergier, fietsenmaker-herbergier en vele andere combinaties.

Economie en handel > Winkels > Bakkerij Van De Putte
Economie en handel > Winkels > Electro - Gleierwerk De Ketelaere Bracke
Economie en handel > Winkels > Juwelen en uurwerken De Craene / La Perla
Economie en handel > Winkels > Kleding Sint Joris - Debs CLub
Economie en handel > Winkels > Kleding Spanhove
Economie en handel > Winkels > Sanitair Electro De Pau
Economie en handel > Winkels > Van Wiemeersch