"Voor God en Taal" was een toneelgezelschap tussen 1886 en 1939 dat bijeenkwam in café St.-Cecilia, maar ook opvoeringen gaf in de "groote zaal der zondagsschool", later parochiale zaal, en nu kleine zaal van het Klokhuis. Dit gezelschap organiseerde ook veel zangavonden en zangspelen met vooral "wereldlijke" liederen. Deze gezangen kregen immers geen plaats in het zangkoor Sint-Cecilia, dat vooral een kerkkoor was.

 

 De vereniging samen met de burgerij in de hof van brouwerij Dierick rond 1905. De kleinste man vooraan met wandelstok is Stantje Van Daele, schoenmaker uit de Dorpstraat. Rechts achter hem Emiel Laroy. Rechts achter Emiel staat August De Walsche met links achter hem - half weggestopt- diens broer Theophile, meester-kleermaker uit de Dorpsstraat(zie ook 'De Rooden Hoed'). (Bron : Anna De Walsche - foto 833)

De vereniging samen met de burgerij in de hof van brouwerij Dierick rond 1905. De kleinste man vooraan met wandelstok is Stantje Van Daele, schoenmaker uit de Dorpstraat. Rechts achter hem Emiel Laroy. Rechts achter Emiel staat August De Walsche met links achter hem - half weggestopt- diens broer Theophile, meester-kleermaker uit de Dorpsstraat(zie ook 'De Rooden Hoed').

 

 

Het gezelschap voert in 1909 De Schoenlapper van Den Haag op (Bron : Walter Verplaetse - foto 2225)

Het gezelschap voert in 1909 De Schoenlapper van Den Haag op

 Een foto van de vereniging in 1912 met oa uiterst links Maurice Ghysbrechts, Leonard Bracke, Theophiel Landschoot,  Maurice Aerens, gebroeders Valère en Aimé De Walsche, Leo Steel en twee dames (Bron : Walter Verplaetse - foto 463)

Een foto van de vereniging in 1912 met oa uiterst links Maurice Ghysbrechts, Leonard Bracke, Theophiel Landschoot,  Maurice Aerens, gebroeders Valère en Aimé De Walsche, Leo Steel en twee dames

 Buitenzijde menu van het jaarlijkse souper, 1931 (Bron : Joris De Wildeman - foto 22)

Buitenzijde menu van het jaarlijkse souper, 1931

 Binnenzijde menu, 1931 (Bron : Joris De Wildeman - foto 23)

Binnenzijde menu, 1931