In 1900 ontstaat uit de ‘Antisocialistische Werkliedenbond’ de ‘Christelijke Werkliedenbond Recht en Plicht”. Aanleiding is een staking in het textielbedrijf van Dobbelaere (later Calcutta) ‘voor meer loon en tegen het liberalisme van den directeur’. Philemond Seghers is de eerste voorzitter.

Na enkele geheime bijeenkomsten ‘in de meersen’ trekken ze naar de zolder van café ’t Buisken (nu Vagebond). Na WO I koopt men voor één symbolische frank een pand van familie Steel op het Dorp, dat al vlug tot ‘Volksmacht’ wordt gedoopt. Eerste proosten zijn de onderpastoors De Coninck en later Bonte. Als de tweede oorlog op uitbreken staat worden alle archieven en verslagen verbrand: het ACV vreest dat de Duitsers hun leden als werstanders zouden aanzien.

 

Op 21 maart 1959 wordt samen het ABVV een protestbetoging ‘tegen de voorgenomen sluiting van de Calcutta’ op het getouw gezet (voor meer hierover, zie Gebeurtenissen).

Eén jaar later viert ACV-Sleidinge z’n zestigste verjaardag met een tweedaags feestprogramma: een historische optocht, een feestrede door de nationale voorzitter August Cool en een avondfeest met o.a. ‘ijzerkoning Mocules’, de latere John Massis.

 

bron : Joseph Hamerlynck - 2160

het zogenaamde ‘gildeken dust’: bestuursleden en wijkmeesters omstreeks 1960. We herkennen boven André Willems, Wilfried van Hoorebeke, Arsène Myncke (?), Urbain Franki. Midden Georges, alias Joris van Hecke, René Van Parijs, Kamiel Wieme, ?, Omer Uytendaele, Leon Hellinck, Michel Vyncke, Roger Gillis. Onderaan Daniël de Craene, Robert Struyvelt,  Alfons van den Berghe, Medard Lammens, Gerard Heyde, Joris Hamerlynck, ? Van Hoorebeke.

Momenteel is Rudy Van De Walle voorzitter( syndicaal vrijgestelde in Arcelor Mittal, voorheen Sidmar)