Een aantal markante Sleidingenaren worden hier nader belicht. Dikwijls zijn zij een product van hun tijd, en de verhalen die over hen de ronde doen moeten dikwijls met een korrel(tje) zout genomen worden. Maar ze zijn wel de peper en het zout  in de Sleinse toatjespap.

Ook komen de Grote Sleidingenaren hier aan bod, die heel wat betekend hebben voor hun tijdgenoten. Hun daden hebben van Slenne gemaakt wat het nu is.

 

Brusselle, Richard

Brusselse vondeling (vandaar zijn naam), die ondanks hulp van begoede pleegouders, toch aan lager wal geraakte. Woonde eerst in de Schoolstraat, daarna in een tot noodwoning verbouwde tram, door de COO geplaatst in de het Oostveld 20 (toen). In 1969 verklaarde de gemeente het voertuig onbewoonbaar. Na een noodgedwongen verblijf in St. Jozef kan Sar een huisje van de gemeente huren (Meersstraat 1) voor de prijs van 750Fr per maand.   Hij zou ook de eerste Sleinse motard geweest zijn.

> Geluidsfragment : Calcuttiens over Sar Brussèl (2004)

 

De Cleene, Theofiel

Fietsenmaker en cafébaas in de Dorpsstraat rond de vorige eeuwwisseling. Excentriek, grappenmaker en goed verteller.

Bron : X

Theofiel De Cleene, guitig volksfiguur die zelfs de honderd haalde.

> Geluidsfragment : Anna De Walsche over Theofiel De Cleene en Harry Grypdonck (2008)

> Geluidsfragment : Wilfried Van Hoorebeke over Theofiel De Cleene (2004)

 

 

Martens Wilfried

 

Wilfried Martens

 

 Lees meer over Wilfried Martens....

 

 

Rijckaert, Gerard

Door de bevolking beter bekend onder de naam Fernandel, wegens de zeer treffende gelijkenis met de Franse acteur. Uitbater van Café "In de nieuwe statie" (nu Weststraat 127). Werkte ook naast de deur in weverij Dierman.

> Geluidsfragment : Adrien Antoine over Fernandels werk bij Dierman

 

Bron : 2353 - ?

Cafébaas Gerard Ryckaert-alias Fernandel

 

 

Sanders, Antoon

In Antwerpen geboren, werd hij pastoor gewijd en aangesteld in Sleidinge in 1911, en verbleef hier tot 1622. Van 1615 tot 1618 moest hij ook instaan voor de parochie Oosteeklo, dat totaal verwoest was ten gevolge de godsdienstoorlog. Later werd hij kanunnik van Ieper en nog later trok hij naar de abdij van Affligem, waar hij zou blijven tot zijn dood. In de abdij schreef hij gedichten en geschiedenis in het Latijn, en zoals alle geleerden in die tijd ondertekende hoij zijn werl met een gelatiniseerde naam: Antonius Sanderus. In 1641 verscheen zijn meest beroemde boek "Flandria Illustrata": een geschiedeis van Vlaanderen.
Via Maurice Ghysbrechts, die in 1926 het Sanderushuis naar hem vernoemde, werd hij wereldberoemd in Sleidinge. Er kwam ook een Sanderustuinwijk (ca.1930), een Sanderuslaan en een Sanderuspad (1975).

 

 

Struyvelt, Gilbert

Postbode, vergroeid met zijn fiets. Muzikant, nachtraaf en begenadigd improvisator.

> Geluidsfragment : Calcuttiens over Gilbert Struyvelt (2004)

 

 

Van Heule, Cyriel

Timmermansknecht

Man van vele gedaanten: timmermansknecht, laatste suisse-kerkbaljuw of pijke, schapenkweker, lid van de Civiele Bescherming, selfmade-accordeonist op talloze kermisavonden, en pony-voerman van (naar eigen zeggen ) 22.600 kinderen

 

 

Willems, André

Self-made politicus uit de ACV-hoek, die het tot eerste schepen van Groot-Evergem bracht.  Bolder en Groot Sleidingenaar.

 

Bron : Martine Willems - 2044

André Willems, Sleinse 'scheebn van fieestelijkkheedn', was een gekend en geliefd politicus.

> Geluidsfragment : André Willems over vrede (1983)