Tussen 1957 (of misschien zelfs vroeger) en 1963 werden er op initiatief van Cyriel Rotsaert, vertegenwoordiger van de beruchte Flandria-rijwielen, en onder impuls van de gebroeders Antoine (cafébaas Oud Gemeentehuis en (brom)fietshandelaar) en Roger (dagbladverdeler Het Volk) De Bleecker uit de Weststraat brommerkoersen georganiseerd op Hemelvaartsdag; officieel "wedstrijd voor rijwielmotoristen" genaamd. Deze koersen werden ook in de schoot van de Belgische WielrijdersBond (BWB) ingericht, omdat ze zeer dicht aanleunden bij de fietswedstrijden. Zo hadden beide sporttakken kledij en zelfs de pedalen gemeen. De 50cc-motoren konden met eigen pedaaltred gevoelig opgedreven worden. Deze sensatierijders haalden soms snelheden van 110km/uur!

 

Hemelvaartsdag 1961. Knetterend geronk, geur en snelheid zorgden voor sensatie. (Bron : Ronny Heye - foto 2245)

Hemelvaartsdag 1961. Knetterend geronk, geur en snelheid zorgden voor sensatie.

 

 

Sleidinge was zelfs het decor van het Belgisch kampioenschap, dat steeds op 21 juli verreden werd. In 1957 bijvoorbeeld werden er 35 ronden van 2.8km gereden langs het parcours Weststraat-Dorp-Polenstraat-Wurmstraat. Een zeer onlogische keuze, want de zondagse treinen zorgden in West- en Wurmstraat soms voor oponthoud en frustratie bij de deelnemers, maar ook voor hilariteit bij de toeschouwers.  Die waren massaal aanwezig, want ruim 10.000 (!) supporters kwamen op deze wedstrijden af.

Onder de deelnemers bevonden zich topnamen als Michel Decroix, Michel Dierickx,  René Gallet en de Evergemse bieruitzetter Norbert Heye.

 

Michel Dierickx en René Gallet zitten Norbert Heye op de hielen (Bron : Ronny Heye - foto 2247)

Michel Dierickx en René Gallet zitten Norbert Heye op de hielen

 

Norbert Heye wist met zijn Itom de Oost-Vlaamse èn Belgische kampioenstitel te veroveren in 1964 en 1965 (Bron : Ronny Heye - foto 2248)

Norbert Heye wist met zijn Itom de Oost-Vlaamse èn Belgische kampioenstitel te veroveren in 1964 en 1965