Zeker al sedert het begin van vorige eeuw zijn er fietswedstrijden, en sedert WOI organiseert men tijdens Godelieve - kermis één of meerdere wedstrijden. Deze worden georganiseerd door het Koninklijk Sleins Wielercomité

Later zal je hier ook de geschiedenis vinden van wielertoeristenclubs als 'Nut en Vermaak', 'Verona' en 'Sleinse Wielervrienden'.

Een vermeldingswaardig nevenfenomeen zijn zeker de brommerkoersen.

 

Freddy Maertens

Wereldkampioen Freddy Maertens signeert ondanks polsbreuk  in de nieuwe fietsenzaak van broer Mario, naast café het Gemeentehuis.(met oa. Willy De Groote, Antoine De Bleecker, Freddy Maertens en zijn broer fietsenhandelaar Mario Maertens) - Weststraat ( omstreeks 1977).

 

Sleidinge kende ook een aantal getalenteerde renners, die je hieronder vindt.  Wie kan ons informatie en beelden bezorgen van Georges De Poortere, Firmin en Urbain Reyniers? Klik hier voor de tekst van hun supporterslied

 

1. Marcel De Walsche en (klein)zonen

Geboren in 1904, begon Marcel te koersen op 16-jarige leeftijd. Een klein en vinnig rennerke dat regionaal hoge ogen gooide. In 1921 werd hij zelfs kampioen van Gent, een titel die indertijd toch heel wat waardering meekreeg. Daarvoor moest hij zelfs Oscar Dhaemers, de latere Belgisch kampioen kloppen.

 

Bron : Willy De Walsche - 2049

Marcel in 1921,  kampioen van Gent.

Na een zware val moest Marcel echter al vroeg stoppen. Hij was toen al fietsenmaker (zie onder economie en handel/ambachten en venters). Zonen René en Willy waren eveneens knappe renners in hun tijd.

 

René werd zelfs tweede in het kampioenschap van België voor onafhankelijken en in 1953 een goed beroepsrenner. Een zware ziekte in 1953 verplichtte hem defintief te stoppen het jaar nadien.

 

Bron : De Flandriens van het Meetjesland

René is de renner rechts. Uiterst links wielerfanaat en ijscoman Maurice De Corte. De man met hoed is burgemeester Van Hyfte.

 

 

Willy moest eveneens als zijn vader stoppen na een zware val toen hij een van de beter liefhebbers was.

Ook vijf van Marcels kleinkinderen hebben gekoerst: twee Etiennes, Hans, Dirk en Hendrik.

 

Bron : Willy De Walsche - 2050

Liefhebber Willy in koerstenue.

 

2. Valeer Mekeirel

 

Deze Sleinse laatbloeier was reeds 22 toen hij bij de ‘liefhebbers’ aan de start verschijnt. In 1948 rijft hij 6 overwinningen binnen, één jaar later wint hij de ‘Ronde van Vlaanderen’ voor liefhebbers! Op dat moment werkt hij ook nog voltijds in de papierfabriek van Langerbrugge.

Bij de ‘onafhankelijken’ behaalt hij de tweede plaats in de Ronde van België en de eerste plaats in de Omloop Het Volk (zonder het zelf te weten, de renners voor hem waren eigenlijk al gedubbeld). In 1950 wordt hij prof met een veelbelovende carrière. Een letstel belet hem echter nog op de fiets te kruipen en hij moet noodgedwongen stoppen in 1953. Hij zal later een soepronde opstarten.

 

Bron : Flandriens van het Meetjesland

Valeer Mekeirel fietst zich Oostvlaams kampioen bij de liefhebbers, 1949

 

 

Bron : 2252 - Willy De Walsche

Supporters van Valeer voor hun lokaal Klein Spa (nu Sleidingedorp 94), bij Leon Pisonier. 1950. Vlnr Frans Spanoghe, Marcel De Walsche, Marcel Bracke,?, Willy De Walsche, Pier Eyerman, meester Albert De Meyer, Valeer himself, ?, Oscar Bracke, Julien De Craene, burgemeester Jules Van Hyfte, ?, Medard Lammens, Alfons De Cock, Maurice Bracke, cafébaas Leon Pisonier, René De Walsche, Leon Vermeersch, Roger De Bleecker.

 

 

 

 

3. Romain Steel

 

 

Eenmaal doorgegroeid tot bij de ‘liefhebbers’, boekt deze renner van de nieuwe generatie zijn eerste zeges. In 1980 wordt hij prof bij Fangio, doe ploeg van Guido Reybroeck. Het jaar daarop zet hij echter een stap terug …niet zonder 21 (!) overwinningsbekers naar huis te nemen. In 1985 hangt Romain de fiets aan de haak na in totaal 80 overwinningen.

 

Bron : De Flandriens van het Meetjesland

Romain Steel als vice-zegekoning bij de  liefhebbers in 1981

 

 

4. Fred Verhaeghen

Eén van de beste Meetjeslandse renners van zijn tijd. Wanneer hij in Sleidinge koerste was de ambiance verzekerd. Ook een geducht pisterenner die in New York zelfs tweede werd tijdens de zesdaagse van 1936.

 

Fred Verhaeghen

Fred Verhaeghen met zijn soigneur Cesar (jaren '30).

 

 

Sportief Slenne > Wielrennen > Bromfietskoersen
Sportief Slenne > Wielrennen > Koninklijk Sleins Wielercomité