In 1924 wordt een turnvereniging opgericht voor jongens. Die krijgt de naam 'Rap En Vrank'. Ieder jaar organiseert ze een turnfeest, waaraan ook verenigingen uit andere gemeenten deelnemen.

 

Het pas opgerichte 'Rap en Vrank' o.l.v. van Meester De Gryze telt twee jaar na de oprichting al heel wat leden. (Bron : Marc Pisman - foto 2023)

Het pas opgerichte 'Rap en Vrank' o.l.v. van Meester De Gryze telt twee jaar na de oprichting al heel wat leden.

 

Tot april 1931 is die meester De gryze voorzitter. Dan neemt meester Julien Van Hijfte over tot einde jaren 30.  

'Rap en Vrank' voor hun lokaal

 'Rap en Vrank' voor hun lokaal "De Volksmacht". Volgende voorzitter na Van Hijfte is Maurice Maeseleyne (met zwart uniform). De twee oefenmeesters zijn Edmond Van De Veire(links) en Camiel Criel (rechts).

 

Stuwende kracht achter deze turnclub is ongetwijfeld Jules Geers, die in 1951 voorzitter wordt.

 

Jonge turnertjes in de stoet nav van 'weversmisdag' aan huidig café Boldershof in Polenstraat(1966). (Bron : ? - foto 137)

Jonge turnertjes in de stoet nav van 'weversmisdag' aan huidig café Boldershof in Polenstraat(1966).

 

Op vraag van de bisschop van Gent richt Jules Geers ook een turnclub op voor meisjes, die als Meisjesturnkring St. Godelieve in 1954 van start gaat. Voordien had onderpastoor Drossens zich een felle tegenstander getoond van een gemengde turnclub. 

 

De meisjesturnkring St. Godelieve met mannelijke vaandrig Eric Pisman ter hoogte van Ave Maria. (Bron : Eric Pisman - foto 28)

De meisjesturnkring St. Godelieve met mannelijke vaandrig Eric Pisman ter hoogte van Ave Maria.

 

{wmv}9018{/wmv}

1982 2010 turnshow