Vloan is een begrip in de gemeente, maar overal in het Meetjesland worden vlaaien gemaakt. Doch niet zoals in Limburg: daar is een vlaai een taart met fruitvulling. Bij ons is een vlaai een gerecht gemaakt met melk. Bijna in elke gemeente worden verschillende ingrediënten gebruikt, maar op zich is het steeds een bruine vlaai. Die word gemaakt op basis van melk, peperkoek en donkere kandijsuiker. Sommigen voegen er nog kandysiroop, speculoos, maizena, mastellen of petit beurrekoekjes aan toe. Vroeger was dit een typisch gerecht voor de kermis. Families kwamen dan samen om vlaai en taart te eten. In vroegere tijden werd de vlaai op donderdag of vrijdagmorgen gekookt en na afgekoeld te zijn werden de kommen met vlaai naar de bakker gebracht om in de bakkersoven te worden gebakken. Niet iedereen had vroeger een oven en de bakker deed dit wel voor een kleine vergoeding. Men knoopte een handdoek aan de uiteinden samen en men plaatste daar de kom in en bracht deze zo naar de bakker, wie veel kommen had bracht deze met de kruiwagen. De bakker was niet altijd zo tevreden, want sommige vlaaien waren te dun en bij het bakken kookten ze dan over in zijn oven,  wat veel aanbaksel teweeg bracht... (bron: Fam. Van Herzeele-Van Waes)

Volgens de oma van Mevr. Frans Van Herzeele-Van Waes

Meng 1,6 liter volle melk, 250 gr lotus speculoos, 250 gr peperkoek en 180 gr donkerbruine suiker tot een gladde massa en laat koken. Voeg een scheutje rhum toe, doe in een vuurvaste kom en laat afkoelen. Bak 1 uur op 175 à 180 graden. Je kan er ook nog rozijnen aan toevoegen.

Volgens Maria De Vleesschauwer

Breek 8 ronde beschuiten, 4 sneden peperkoek en 300g petit-beure koekjes in brokjes en doe ze in 2 liter melk. Voeg 5 eetlepels suiker en 5 eetlepels donkere kandijsiroop toe. Al roerend laten opkoken, in een ingevette lage kom gieten en laten overnachten. Hier en daar een klontje boter, 1uur in de oven op 200°C.

 

Volgens Christiane Buyse, kokkesse in o a ‘t Spiegelhof

Verwarm de oven voor op 180°C. Breng 4 liter melk met rozijnen naar smaak aan de kook. Breek er 9 sneden peperkoek in en breng roerend aan de kook tot een dikken massa. Binden met 5 eetlepels maizena, voeg ½ kg kandijsuiker toe, haal van het vuur en voeg 3 eetlepels bloem en 4 eieren toe. Giet in ingevette vuurvaste schotel en bak gedurende 35 minuten.

 

Volgens de overgrootmoeder van Kathleen Pisman (Desteldonk)

Niet echt een Sleins recept dus, maar toch de moeite…

 

1 liter melk koken, 4 beschuiten en 50g pap-, studenten- of soldatenkoeken (merknaam gateau) in brokkelen, 200g kandijsuiker erbij doen. In een weinig melk 20g bloem en 50g maizena oplossen. Als de melk kookt het mengsel erin doen.
Laten doorkoken tot ge een dikke pap bekomt. Zet de kastrol van het vuur. Roer er nu al de overige bestanddelen onder met een houten lepel: 100g in melk geweekte peperkoek, kaneel, ½ geklopt ei, en 160g donkere kandijsiroop.
De stevigheid der vlaaien hangt grotendeels af van de bloem, verander dus naar goeddunken de hoeveelheid.
Is alles goed gemengd, vul dan de ingevette vlaaikom, dan een nachtje laten rusten.
Laat bakken in een warme broodoven gedurende 1 uur op 200°.