Schaapherders waren een vast gegeven in elk dorp. De kuddes werden in opdracht van de gemeente door de straten geleid om graskanten, grachten en bermen te begrazen (ecologie avant la lettre!). Dikwijls werden ze ook "ingehuurd" - ze werden hiervoor niet betaald - door boeren om een of andere wei te begrazen. De inkomsten van de herder kwamen van wol en vlees.

De laatste Sleinse herders waren de tweelingsbroers Raymond en Victor Dhooge, bijgenaamd den twieelijnk van 't wijveken Duoo, die de stiel overnamen van hun vader Camiel. Hij was hiermee begonnen rond de vorige eeuwwisseling. Hun moeder was nogal bekend op Sleidinge als achterwoasterij.

Ze woonden in het Zwaantje (huidig nr. 107). Hun kudde bestond uit een honderdtal schapen en de onvermijdelijke herdershond. Midden de jaren '60 verdwenen ze uit het landschap.Daarna was het de beurt aan Jules Van Heucke uit het Veldhoek (wie heeft daar info over?) die je regelmatig kon aantreffen aan het waterspaarbekken.

 

Foto 2383 - Bron : Arsène Dhooge

Raymond met hond en kudde op de veene, 1955.

 

 

Foto 2384 - Bron :Arsène Dhooge

Victor laat de schapen los in de Polenstraat, in de boomgaard van menieer Ghysbrechts, achter villa Bloemendaal (huidig nr.21), 1965