Het zou erg sterk zijn te beweren dat één of ander gerecht alleen gegeten werd - laat staan uitgevonden- in Sleidinge. Even ridicuul is het te beweren dat er voor dat gerecht slechts één manier is om het klaar te maken. Ook hier geldt: elk zijn waarheid, elk zijn recept.

Toch zijn er een aantal gerechten die vroeger in onze contreien regelmatig op tafel kwamen, en die nu ( door de hogere levensstandaard en/of de ruimere keuze) veel minder of zelfs zelden nog gegeten worden. Daarom willen we in deze rubriek deze recepten verzamelen. Smakelijk!

Toa

Sleinse Kost > Toatjespap

 

Is wellicht het meest “Sleinse” gerecht, maar in Vlaanderen toch wijd verspreid. Zo vermeld L P Boon in zijn “eten op zijn Vlaams” ook een recept van tatjespap.

Sleinse kost > Vloan

Elkste kirmesse wordt er vloan gebakkn, weer of gieen weer

Ge keunt tons vloan eedn toe ta au gat mee nen teut stoat.

Sleinse kost > Hutsepot

In de winter nog jaarlijks door veel gezinnen klaargemaakt in groot volume en ingevroren om het seizoen door te komen.

Sleins raadseltje: Hutsepot kèwd, drè daun èwd. Hoe hieete da?

Voor het antwoord: kijk in de Slèjnsen Verploatse.

 

Zurkeltoadn

Aardappelen en (veel) gesneden zurkel worden met wat water en smout gestampt. Hoe meer water hoe slapper. Men krijgt dan zurkelplets. Meestal opgediend met reepjes dik gebakken spek.

 

Kazakkn

Kleine aardappelen in de schil gekookt, dan, eventueel doormidden gesneden, gebakken in de boter.

 

Smedders

Princesseboontjes werden gekookt en opgelegd in het varkensvet (smout) om te bewaren. Bij gebruik werden ze gestoofd met een ajuintje.

 

Keelstik

Wordt door de slachter gekookt bij de slacht. Je eet het best flink bestrooid met zout op een snee roggebrood met een schelleken gekookte lever (en eventueel wat straffe mosterd) erbij.

Papsesse

Een saus van puree en karnemelk. Bruin 100g boter met een gesnipperde ajuin, maak er een roux van met 100g bloem. Na afkoelen 1.5l karnemelk en 2 eetlepels groentenbouillon doorroeren, afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Laten opkoken en eventueel aanlengen met nog wat karnemelk. Sap van een citroen toevoegen, overgieten met gesmolten boter. Opdienen met puree en gekookte eieren.

Er zijn ook nog heel wat recepten te vinden voor zulke gerechten in “ons kookboek” van de Boerinnenbond, later KVLV, dat met duizenden verspreid is. Vergrijp je onder andere aan Puoodn en uoorn, kneudels, doarms en poddijnk.

(Bron: de bovenstaande recepten van Christiane Buyse bereikten ons via Greet Lybaert,waarvoor beiden dank)